KHK TVAhmet Erkan

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen bir grup KHK’lı bir araya gelerek esnaf lokantası açtı.

Özel sektörün KHK’lılara iş vermemesi nedeniyle dayanışma gösteren 22 KHK’lı Diyarbakır’da “Emekçiler Lokantası” adını verdikleri bir esnaf lokantası açarak hayatlarını devam ettiriyorlar.

Özel kurumların kimisi, KHK ile ihraç edilenleri işe almaya çekiniyor kimileri ise düşük ücretle ve sigortasız çalıştırıyor. Bu durumdan rahatsız olan 22 KHK’lı bir araya gelerek Diyarbakır’da Emekçiler Lokantası” adını verdikleri bir esnaf lokantası açtı. Yaklaşık 3 yıl önce açılan lokantada ev yemekleri yapılarak uygun fiyatla satılıyor.

Kar amacının olmadığı lokantada bazı KHK’lılar da çalışıyor. Diyarbakır Lise Caddesi’nde üç yıl önce faaliyete başlayan yemek salonu, acıkanlara hizmet vermeye devam ediyor. Lokantanın bir diğer özelliği ise herkes doyana kadar kalkmıyor. Diyarbakırlılar da açılan lokantadan memnun. Memnuniyetlerini “Bu fiyata 4-5 çeşit yemek yiyoruz. Bunu başka hiç bir yerde yiyemezsiniz” sözleriyle dile getiriyor.

“AMACIMIZ KAR DEĞİL KHK’LILARIN DAYANIŞMASI”

Lokantanın ortaklarından ihraç zabıt katibi Suphi İzol, amaçlarının burada kar olmadığını KHK’lılar arasında dayanışma göstermek olduğunu söylüyor. İhraç olan kişilerin ekmeğini kazanacağı bir yer düşüncesiyle bu lokantayı açtıklarını aktaran İzol, “Şu ana kadar işler dönüyor. Burada çalışan arkadaşlar ihtiyaçlarını karşılıyor” dedi. Emekçiler Yemek Salonu’nun 22 ortağından Mustafa Özer, Diyarbakır Adliyesi’nde 23 yıl zabıt katibi olarak çalışmış. Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilanından sonra çıkan Kanun Hükmünde Karaname (KHK) ile ihraç edilmiş. Bir de 6 gün gözaltında kalmış ve hakkında KCK üyesi olmaktan dava açılmış. Özer, “23 yıl çalıştım. Bu süre içinde hakkımda ne idari ne de siyasi bir soruşturma ya da dava açıldı” diyor.

İşletmede çalışan İŞKUR’dan İhraç KHK’lı Şeyhmuz Kızak, burada çalışarak kimseye muhtaç olmadan ekmeklerini çıkardıklarını anlatıyor. “Eskiden insanlara iş bulmaya çalışırdık şimdi ise insanların karnını doyurmaya çalışıyoruz” diyen Kızak, şu sıralar pandemi dolaysıyla ekonomik sıkıntılar çektiklerini ama işlerini döndürmeye çalıştıklarını kaydetti.

“10 AY İŞSİZ KALDIM PSİKOLOJİM BOZULDU”

İhraç edildikten sonra yakın arkadaşlarının dahi selam vermediğini belirten Kızak, “10 ay iş aradım. Sigorta geçmişime baktıklarında insanlar bana iş vermeye çekiniyordu. Bayağı işsiz kaldım. Psikolojim bozuldu. Burada aile olduk. Güzel çalışıyoruz” diye konuştu. Şu anda iş yerinde tekrar çalışmak istemediğini belirten Kızak, “Çünkü duyuyoruz arkadaşlara mobing yapılıyor. Şu anda işe geri dön deseler açıkçası dönmek istemem” dedi.

Dilerseniz programın tamamını buradan  ️️ izleyebilirsiniz.