Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) KHK ile ilgili ilk kararını verdi.
AİHM, Ankara Kalkınma Ajansı’ndaki görevinden KHK ile atılan Hamit Pişkin’i Türkiye’ye karşı açtığı davada haklı buldu ve tazminata mahkûm etti. Ancak hukukçulara göre AİHM’in KHK’lılar ile ilgili verdiği kararın tartışmalı olduğu vurgulanıyor.
BEKLENEN KARAR DEĞİL
Hukukçu Doç. Dr. Günal Kurşun’a göre AİHM, KHK’lıların beklediği kararı vermediğini ancak idare mahkemesi davalarında kararın “adil yargılama olmadığı” belirtilerek yapılacak savunmalarda kullanılabileceğini kaydetti. Çıkan kararı KHK TV’den Berna Kavaklı’ya değerlendiren Hukukçu Doç. Dr. Günal Kurşun, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
DAĞ FARE DOĞURDU
AİHM’in Türkiye kararının uzun süredir beklenen bir karar olduğunu aktaran Kurşun, “İlk defa AİHM bir KHK’lı konusunda karar vermiş oldu. Ama ben hemen söyleyeyim, dağ fare doğurdu” yorumunda bulundu. AİHM’in bu süreçte çok kötü bir sınav verdiğini ve vermeye devam ettiğini aktaran Hukukçu Günal Kurşun, “Karar verilen kişi memur değil; işçi statüsünde. Memur statüsünde olan bir kişi olsaydı daha net ifadeler kullanabilirdik ama o zaman böyle bir karar çıkar mıydı o da ayrı bir tartışmanın konusu’’ diye konuştu.
“KHK’LARIN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNA DEĞİNİLMEMİŞ”
KHK’ların hukuka aykırı olduğunu bir kez daha belirten Günal Kurşun, şu açıklamalarda bulundu: “Örneğin verilen kararda KHK’ların hukuka aykırı olduğuna değinilmemiş. İltisak, irtibat gibi ceza hukukunda bir karşılığı olmayan kavramlarla bütün KHK’lılar işlerinden ihraç edildi. Bunlar KHK hukukuyla OHAL döneminde getirilen kavramlar; ama ceza hukukunda bunların karşılığı yok, ceza hukukunda tanım ‘suça iştiraktir’. AİHM, Pişkin kararında hiç bu tartışmalara girmemiş, sanki iltisak, irtibat kavramları hukuka uygun, ceza hukukuna ilişkin kavramlarmışçasına bir değerlendirme yapmış ve belli sonuçlara varmış. Esas tartışılması gereken maddelerin hiç tartışılmadığını, kenarından dolaşıldığını ya da altından geçildiğini görüyoruz’’
“AİHM’İN KARARLARI SORGULANMALI”
AİHM bir taraftan Türkiye’yi gücendirmek, kızdırmak istemediğini, çünkü mülteci tehdidinin olduğunu aktaran Hukukçu Günal Kurşun “Ama diğer taraftan da insan hakları ve hukukun temel ilkelerini de bütünüyle feda etmek istemediğini ve dolayısıyla böyle orta bir yol bularak adil yargılanma yapılmamıştır, diyerek bir ihlal kararı vermiş. AİHM, adil sürede yargılama yapmadı. AİHM’nin evrensel insan haklarını tam manasıyla içselleştiren kararlardan uzaklaştı” ifadelerini kullandı.
“YAPILACAK SAVUNMALARDA KARAR KULLANILABİLİR”
Kararın idare mahkemesi davalarında etkisi ile ilgili bir öngörüde bulunamadığını aktaran Kurşun, sözlerini “Ancak kararı dosyalarına eklemeleri gerekir. Burada bir adil yargılanma olmadığı en azından tespit edilmiş. Yapılacak savunmalarda bu işe yarayabilir’’ diyerek tamamladı.
Dilerseniz röportajın tamamını buradan ⤵️⤵️ izleyebilirsiniz