KHK’lar ile on binlerce kişinin hayatları değişti. Kendi mesleklerini yapamayan on binlerce kamu çalışanı, başka meslekler yaparak hayatına devam ediyor. O meslekleri yapanlardan birisi de Tunceli’de yaşayan Hatayi Demir. 18 Yıllık öğretmenken bir gece sorgusuz sualsiz işinden atılan ve hala neden atıldığı ile ilgili kendisine bildirimde bulunulmayan Demir, memleketinde arıcılık yaparak geçimini sağlıyor.
Çocukluğunda çobanlık yaptığını ve fabrika çalıştığını dile getiren Demir, bu tür işlerle uğraşmanın kendisine çok zor gelmediğini belirtiyor. Öğretmenliğinde KESK bünyesindeki Eğitim-Sende çalışmalar da yürüten Demir, sendikal faaliyetleri dolaysıyla atıldığını düşünüyor. Öğretmen olabilmek için zor şartlarda okuduğunu aktaran Demir, “Sizin bütün emekleriniz yayınlanan bir KHK ile sona eriyor” ifadelerini kullanıyor.
KOOPERATİF KURDU, MEMLEKETİNİN BALINI TÜRKİYE VE DÜNYAYA PAZARLAMAK İSTİYOR
Arıcılık yapmasına rağmen arıya karşı alerjisi olduğunu fark eden KHK mağduru Hatayi Demir, ” Bir gün elimi arı soktu. Öğrendim ki arıya karşı alerjim varmış. Yani 3 arı soksa hayatımı kaybedebilirim. Ancak bu işi yapmak zorundayım. O yüzden cebimde arı sokmasına karşı ilaçla geziyorum” diyor. 4 yıldır abisiyle beraber arıcılık işiyle uğraşan ve bu işi ilerleten Hayati Demir, kooperatif kurarak bu işin büyümesine de öncülük etmiş.
“İHRACIMI HASTA BABAMDAN SAKLADIM, DAHA SONRA BABAMI KAYBETTİK”
Şu anda kooperatifin başkanlığını yapan ve Pülümür balını Türkiye ve Dünyaya pazarlayan Hatayi Demir, yaşadıklarını KHK’ye anlattı. İhracını bir süre hasta babasından saklamak zorunda kalan Demir, şunları söyledi: “İhraç olduğumu 80 yaşında hastalıkları olan babamdan gizlemek zorunda kaldım. Tayinim Ovacık’a çıktığı için babam benim yanımda kalmak istiyordu. Ovacık’taki öğretmenlerin kaldığı lojmandan çıkarıldığım için babama, ‘kışın elektrik yok senin makinelerin burada çalışmaz’ diyerek ikna ettim. 80 yaşındaki birinin büyük bir isteğini bu şekilde anlatarak geri çevirmek ihraçtan daha çok zoruma gitti.” Babasının daha sonra hayatını kaybettiğini aktaran Demir, ihracı sonrasını köyüne yerleşerek arıcılık yapmaya başladı.
“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİ UNUTMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”
Arı sokmasına alerjisi olmasına rağmen arıcılığın çok tecrübeli ve kendisini yaşama bağlayan bir tutkuya dönüştüğünü kaydeden Hatayi Demir, öğretmenlik mesleğini neredeyse unutmaya başladığını kaydetti. Bir gün mutlaka haklarını alacağına inancının tam olduğunu kaydeden Demir ancak sanki hiç dönmeyecekmiş gibi yaşamına devam ettiğini sözlerine ekledi.
Dilerseniz programın tamamını buradan ⤵️⤵️ izleyebilirsiniz.